Bihor, Oradea

Str. Roman Ciorogariu, Nr. 15

+40 745 776 743

Contactați-mă telefonic

avocatmontenegro@gmail.com

Contactați-mă prin email

Despăgubiri accidente rutiere - pasi de urmat

Despăgubiri accidente rutiere - pasi de urmat

Cauți avocat pentru despăgubiri accidente? Ai fost victima unui accident rutier?

Uite care sunt pașii pentru despăgubire:


În ultima vreme sunt multe victime ale accidentelor auto, pentru a fi despăgibiți trebuie să vă adresați unui avocat specializat în despăgubiri accidente auto.

Dacă sunteți victima unui accident de circulație primul drum pe care trebuie să-l faci este la Medicina Legală pentru a se stabili numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru tratarea leziunilor produse de eveniment.

Avocat despagubiri accidente

Imediat după producerea acidentelor auto cu victime poliția deschide un dosar penal pentru cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul, dar acțiunea penală se pune în mișcare doar la plângerea pralabilă a persoanei vătămate sau în cazul morții victimei.

Cel care e vinovat de producerea accidentului va fi trimis în judecată doar dacă victima a făcut plângere penală și a suferit leziuni traumatice care necesită pentru vindecare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale sau în cazul morții victimei.
Victima accidentului se poate adresa și instanței civile pentru a  obține despăgubiri în urma producerii accidentului.

Despăgubiri accidente auto

Dacă șoferul responsabil de producerea accidentului are o poliță de asigurare RCA valabil încheiată, asigurătorul va fi obligat la plata daunelor materiale și morale suferite de victimă ca urmare a vătămării corporale produse în urma accidentului.
Astfel, potrivit dispozițiilor art.49 din Legea 136/1995 privind asigurările si reasigurările în România „asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare pentru prejudiciile de care asigurații răspund față de terțe persoane păgubite pentru accidente (…)”.
Conform art.50 alin.1 „despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de daune și cheltuielile de judecată, persoanelor păgubite prin vătămare corporala (…)”
Art 1357 Noul Cod Civil (art. 998 din vechiul cod Civil) prevede că cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, este obligat să îl repare.

Daune materiale

Dunele materiale reprezinta cheltuielile victimei cu spitalizarea și tratamentele medicale care au fost necesare pentru vindecarea traumatismelor suferite în urma acidentului.
Trebuie păstrate toate chitanțele în legătură cu tratamentele medicale efectuate și cumpărăturile privind hrana și îngrijirea părții vătămate.

Daune morale

Daunele morale sunt definite ca fiind acele prejudicii cauzate unei sau mai multor persoane, constând în suferinţe de ordin psihic.
Prejudiciile morale sunt cele care rezută din moartea, atingerile aduse integrității fizice, sănătății etc.
Instanța va aprecia daunele morale în funcție de suferința produsă pe plan psihic, social, şi familial din ceea ce ar însemna o viata normală, liniştită şi fericită pentru acestea în momentul respectiv, dar şi în viitor în societatea respectivă.

Avocat despăgubiri accidente rutiere

Se face, deci, o apreciere a prejudiciului moral şi apoi, în raport cu acesta, se stabileşte indemnizaţia.
Despăgubirea trebuie raportată la prejudiciul moral suferit, la gravitate, importanţa şi consecinţele acesteia pentru persoanele vătămate.
Aprecierea prejudiciului se realizează sub aspectul efectelor negative suferite de persoanele vătămate pe plan psihic.
Aceste daune materiale și morale vor fi suportate de asigurătorul RCA al vinovatului de producerea accidentului.
În concluzie, pentru a primi despăgubiri în urma accidentelor auto este necesar să vă adresați unui avocat specializat în acidente rutiere.
Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Împărtășește acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email