Bihor, Oradea

Str. Roman Ciorogariu, Nr. 15

+40 745 776 743

Contactați-mă telefonic

avocatmontenegro@gmail.com

Contactați-mă prin email

Despagubiri RCA accident - pasi de urmat

despagubiri-rca-accident

Care sunt pasii de urmat pentru incasarea despagubirii in caz de accident:

1. Constatarea amiabilă de accident.

Dacă în urma accidentului sunt numai daune materiale cei implicați pot completa o constatare amiabilă, utilizând formularul atașat poliței de asigurare RCA (formularul albastru).

În cazul în care există victime ale accidentului trebuie anunțată poliția și solicitat ajutorul medical al ambulantei, dacă este necesar. Nu modificați poziția mașinilor implicate deoarece se poate atrage răspunderea penală pentru infracțiunea prevăzută la art.338 Cod Penal – Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.

2. Notificare daună RCA. Cum se realizează?

În termen de 5 zile de la producerea accidentului, persoana vinovată  trebuie să informeze asiguratorul RCA la care are încheiată polița cu privire la incidentul rutier. Notificarea poate fi realizată și de către persoana păgubită, sau chiar de catre persoana vinovata.

3. Stabilirea despăgubirii.

După efectuarea constatării de către inspectorul de daune al asiguratorului, păgubitul va înainta o cerere de despăgubire către asigurătorul RCA la care persoana vinovată de producerea accidentului avea încheiată polița RCA.

Cu aceasta ocazie persoana păgubită trebuie să indice în cuprinsul cererii de despăgubire suma pe care o solicita cu titlu de despăgubiri.

În termen de 30 de zile de la primirea cererii de despăgubire asigurătorul este obligat să formuleze o ofertă de despăgubire sau să transmită păgubitului motivele pentru care refuză integral sau parțial acordarea despăgubirii. În cazul în care asigurătorul nu respectă acest termen va fi obligat la plata despăgubirii solicitate de păgubit.

Dacă persoana păgubită apreciază că despăgubirile propuse sunt insuficiente acesta poate solicita asigurătorului recalcularea acestora, nefiind obligat să accepte oferta asigurătorului.

4. Termen de plată despăgubire RCA.

În situația în care păgubitul este de acord cu oferta de despăgubire propusă de asigurătorul RCA, acesta va transmite asigurătorului acceptarea ofertei. Acceptarea ofertei de despăgubire poate fi transmisă prin poștă, electronic sau prin înregistrare la sediul/agenția asigurătorului.

În termen de 10 zile de la transmiterea acceptului privind oferta de despăgubire asigurătorul este obligat să efectueze plata despăgubirilor în contul păgubitului. Nerespectarea acestui termen atrage obligarea asigurătorului la plata de penalități de întârziere de 0.2% pe zi.

În numeroase cazuri asigurătorul RCA nu achită despăgubirile în termenul de 10 zile și ulterior achită despăgubirea fără penalitățile aferente, păgubitul fiind astfel lipsit de această sumă ce i se cuvine conform legii.

Pentru a putea obține despăgubirile în termenul legal precum și penalitățile de întârziere, dacă este cazul, persoanele păgubite au la dispoziție proceduri legale rapide, asigurătorul fiind obligat și la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acestea.

Dacă întâmpinați probleme la încasarea despăgubirilor apelați la un avocat specializat in despagubiri si accidente auto care să vă reprezinte interesele.

Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Împărtășește acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email