Bihor, Oradea

Str. Roman Ciorogariu, Nr. 15

+40 745 776 743

Contactați-mă telefonic

avocatmontenegro@gmail.com

Contactați-mă prin email

Soluție de achitare pentru contrabanda cu țigări

contrabanda cu țigări

Cu ajutorul Cabinetului de avocatura Montenegro din Oradea, prin sentința penală dispusă de Judecătoria Oradea, s-a realizat achitarea inculpatului pentru contrabanda cu țigări, astfel că Curtea de Apel Oradea a respins apelul formulat de Direcția Vamală Bihor.

Contrabanda cu țigări, o infracțiune serioasă, a fost subiectul unei decizii semnificative la nivel local. Prin sentința penală pronunțată de Judecătoria Oradea, s-a dispus achitarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006. Motivul? Fapta nu este prevăzută de legea penală.

În baza art. 25 alin. 5 cod procedură penală, s-a lăsat nesoluționată acțiunea civilă promovată în cauză. Totodată, în baza art. 112 alin. 1 lit. f CP, s-a dispus confiscarea de la inculpat a celor 74 pachete țigarete de contrabandă, de diferite mărci. Pentru a se pronunța astfel, prima instanță a reținut că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă asimilată, prevăzută și pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal.

Contrabanda cu țigări: decizia Curții Constituționale

 

Decizia Curții Constituționale din data de 24.03.2022 a stabilit că dispozițiile art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 sunt neconstituționale. Astfel, Curtea a statuat că norma este afectată de un viciu de neconstituționalitate. Prin prisma nereglementării unui prag valoric sau temporal pentru această infracțiune și din perspectiva aplicării unei pedepse corect individualizate. Această decizie a condus la dezincriminarea infracțiunii de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006.

Împotriva acestei sentințe penale, Cabinetul de avocat Montenegro din Oradea a formulat apel, criticând-o sub aspectul greșitei soluții de confiscare a bunurilor provenite din contrabandă. Conform prevederilor fiscale, la comercializarea anumitor bunuri ce fac parte din categoria produselor accizabile, trebuie respectate dispozițiile legale specifice. În cazul țigaretelor, trebuie respectate prevederile Titlului 8 – Accize și alte taxe speciale – din Codul fiscal.

În speța dedusă judecății, deținerea pachetelor de țigări netimbrate constituia infracțiune. Chiar dacă inculpatul a fost achitat, se impune luarea măsurii confiscării pachetelor de țigări netimbrate, conform prevederilor legale actuale. Astfel, contrabanda cu țigări a fost discutată în contextul noii decizii judiciare, deschizând calea spre o interpretare mai clară și o aplicare mai corectă a legilor privind accizele și contrabanda cu țigări.

Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Împărtășește acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *