Bihor, Oradea

Str. Roman Ciorogariu, Nr. 15

+40 745 776 743

Contactați-mă telefonic

avocatmontenegro@gmail.com

Contactați-mă prin email

Contracte de imprumut, contracte bancare, contestatii banci si executare silita - Consiliere avocat Oradea

Contracte de imprumut, contracte bancare, contestatii banci si executare silita

De obicei aceste împrumuturi se fac între cunoscuți, prieteni, rude lucru care duce la imposibilitatea morală de a se face un contract scris la momentul încheierii contractului (contractul se încheie verbal), fapt care va avea repercursiuni mai târziu, în cazul în care împrumutatul nu își respectă obligația de a da banii înapoi.

Împrumutul este considerat valabil deoarece a fost încheiat prin acordul de voințe între cel care împrumutător si imprumutat prin remiterea efectivă a banilor.
In cadrul Cabinetului de avocat Oradea sunt avocati specializati in contracte de imprumut, contracte de credit bancar care va acorda sprijinul pentru recuperarea imprumutului sau renegocierea contractului de credit cu bancile din Bihor.

Termenul de restituire a imprumutului este de 3 ani.

Dacă s-a încheiat un împrumut fără să se mentioneze termenul de restituire și părțile nu se vor înțelege privind termenul, Judecatoria Oradea va putea fixa ea un termen de restituire ținând seama de toate circumstantele spetei: scopul împrumutului, natura obligației și a bunurilor împrumutate, de situația părților.

Judecatoria din Bihor se pronunță prin ordonanță președințială sau o actiune in pretentii, dar cererea pentru fixarea termenului de restituire a împrumutului trebuie să fie făcută în termen, adică nu trebuie să se fie facuta in termen de 3 ani de la data încheierii contractului de împrumut altfel creanta este prescrisa.

Trebuie verificate condițiile de suspendare sau întrerupere a prescripției dacă s-au scurs mai mult de 3 ani de la data împrumutării, pentru a vedea ce posibilitate mai există pentru fixarea termenului de către instanță și deci ce șanse mai sunt pentru rambursarea împrumutului.

Caracterul executoriu al unui contract de împrumut

  1. Contractul de împrumut autentic este acela întocmit la un notar. În această situație cel care a împrumutat suma de bani are un titlu executoriu, iar la finalul termenului, dacă împrumutatul nu-si indeplineste obligatia de restituire, contractul notarial are caracter executoriu  dacă se specifică suma datorată și termenul de plată. Pentru executarea silita a contractului de imprumut va adresati cabinetului de avocatura din Oradea
  2. Contractul de împrumut cu dată certă este acela care este încheiat la un avocat specializat in contracte Oradea. Și in acest caz contractul de imprumut este titlu executoriu, și poate fi pus în executare silită dacă împrumutatul nu restituie suma de bani in termenul convenit. Avocatul specializat in executare silita din Bihor va indruma in recuperarea banilor
  3. Daca contractul de împrumut este încheiat în scris dar fără intervenția unui notar sau avocat. În acest caz contractul poate fi titlu executoriu doar dacă este prezentat unui notar spre autentificare ori unui avocat spre dare de dată certă.
  4. Dacă părțile nu se prezinta la notar pentru autentificare ori la avocat pentru dare de dată certă, imprumutătorul trebuie să initeze o acțiune judiciară la instantele din Bihor cu ajutorul avocat Montenegro specializat in contracte de imprumut si executare silita de răspundere contractuală prin care instanța să dea o hotărâre prin care să oblige împrumutatul să restituie suma de bani.
  5. Contractul de împrumut este încheiat verbal fără a exista înscrisuri, cel mult există cateva mesaje pe telefon ori pe e-mail atunci poate fi administrata proba cu martori in cadrul Tribunalului Bihor.

A. În această situație părțile au posibilitatea de a întocmi un înscris care să constate contractul de împrumut încheiat anterior în mod verbal, menționând expres termenii și condițiile convenite. Ideal ar fi redactarea unui contract de împrumut (confirmativ sau de reînnoire, care să confirme sau să specifice că se înnoiește contractul anterior), la un notar sau avocat, pentru ca împrumutul să capete astfel putere executorie, conform celor arătate la punctul 1 și 2 de mai sus.

B. Problema ar subzista dacă împrumutatul nu dă curs unui contract confirmativ sau de reînnoire în sensul de mai sus, în atare situații el nu numai că nu mai restituie banii, dar de obicei nici nu mai răspunde la telefon ori nu vrea să semneze vreun document scris.

În aceste cazuri pentru ca împrumutatul să plătească este necesara o acțiune în pretenții pe temeiul răspunderii contractuale. Probele administrate pot fi înscrisuri (documente bancare, mesaje, mailuri prin care împrumutatul recunoaște împrumutul) ori chiar proba cu martori permisă de imposibilitatea morală de încheia un act scris datorată gradului de rudenie, afinitate, prietenie.

Proba cu martori este admisă și atunci când există un început de dovadă scrisă, de exemplu dovada transferurilor bancare către împrumutat. 

Aceasta actiune la judecatoriile din Bihor trebuie intiata in termen de 3 ani pentru a nu interveni prescripția dreptului material la acțiune de aceea va stam la dispozitie cu avocati specializati in executare silita din Oradea.

Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Avocat Montenegro Cristina Elena

Avocat Montenegro Cristina Elena

Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.

Împărtășește acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email