Transcriere acte de stare civila din strainatate
Cetățenii români care au rezidența în străinătate și care au obținut documente de stare civilă în străinătate sunt obligați să le transcrie în România în Registrele de Stare Civilă.
Printre actele de stare civilă care rebuie transcrise sunt: certificatele de naștere, certificatele de căsătorie sau de deces. Cererea de transcriere se poate face personal sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată de un notar public român sau străin, caz în care este necesar să îndeplinească condiţiile de supralegalizare.
Pentru a vă ușura demersurile în obținerea certificatelor de stare civilă AVOCAT MONTENEGRO CRISTINA ELENA din Bihor vă poate ajuta să efectuați toate formalitățile în cel mai scurt timp, în cele mai multe cazuri pentru țările membre în Uniunea Europeană fiind nevoie doar de împuternicire avocațială fără a fi necesară procura apostilată.
Ceea ce este important de știut este că fără transcriere respectivele acte de stare civilă nu sunt recunoscute în România. Transcrierea certificatelor de stare civilă este obligatorie atât în cazul nașterii unui copil cât și în acela al unei căsătorii.
Documente necesare pentru a efectua transcrierea actelor de stare civilă:
- certificatul sau extrasul de stare civilă eliberat de autorităţile străine,
- dovada cetăţeniei române (pașaport sau carte de identitate)
- copii ale celorlalte acte de stare civilă, pecum certificate de naştere şi de căsătorie, actul de identitate sau paşaportul, după caz,
- declaraţii notariale sau la Ambasada României din statul respectiv, din partea ambilor soţi, dacă sunt cetăţeni români, sau numai a soţului cetăţean roman, cu privire la numele purtat după căsătorie, în situaţia în care în certificatul de căsătorie procurat din străinătate nu se face referire la numele soţilor după căsătorie,
- declaraţie din partea părintelui care solicită transcrierea certificatului de naştere al copilului minor cu privire la domiciliul acestuia, în cazul în care părinţii acestuia au domicilii diferite.
Transcrierea se poate efectua fie la primăria căruia îi este arondat ultimul domiciliu pe care l-a avut respectivul cetățean în România, fie în cadrul misiunilor diplomatice românești.
Cererile se depun la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale care are în păstrare registrul de stare civila sau de la domiciliul ori reședința solicitantului.
Cererile privind eliberarea certificatelor de stare civilă cetățenilor străini ale căror acte sau fapte de stare civilă s-au produs și s-au înregistrat în România, precum și ale cetățenilor români cu domiciliul ori cu reședința în străinătate se soluționează de către S.P.C.L.E.P. sau, după caz, de primăria unității administrativ-teritoriale care păstrează registrele respective.
În caz de pierdere, furt sau distrugere a certificatului de stare civilă, persoanei îndreptățite li se eliberează, la cerere, un nou certificat.
Avocat Montenegro Cristina Elena
Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.
Avocat Montenegro Cristina Elena
Peste 14 ani experiență în domeniile: bancar, comercial și penal. Cabinetul de Avocatură Montenegro Oradea se remarcă prin colaborările de lungă durată, bazate pe încredere şi profesionalism atât cu persoane fizice cât şi cu persoane juridice.