Printr-o sesizare prealabilă formulată de către Curtea de Apel Iulia și înregistrată pe 27 septembrie la Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materia contenciosului administrativ şi fiscal, s-a solicitat a se clarifica care este regimul fiscal special, reglementat pentru operaţiuni second hand, nu se aplică persoanelor fizice care se ocupă cu revânzarea mașinilor uzate, fără a fi înregistrate și autorizate în acest sens, atunci când înscrierea ca plătitor de TVA s-a efectuat din oficiu de organul fiscal, urmare a controlului efectuat?
Conținutul sesizării impotriva deciziei abuzive de achitare TVA pentru masini second hand:
”În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 152 indice 2 alin. (2), (3), (7) din Codul fiscal, regimul fiscal special, reglementat pentru operaţiuni second hand de art. 152 indice 2 alin. (4), nu se aplică persoanelor fizice care nu au îndeplinit obligaţia prevăzută de art. 6 alin. (1) din OUG 44/2008 şi care au efectuat activitate economică de revânzare autoturisme second hand, atunci când înscrierea ca plătitor de TVA s-a efectuat din oficiu de organul fiscal, urmare a controlului efectuat? În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 152 indice 2 alin. (13) din Codul fiscal şi pct.64 alin. (7) din Normele Metodologice, îndeplinirea obligaţiilor menţionate în textele legale de către persoana fizică care efectuează operaţiuni economice condiţionează aplicarea regimului special prevăzut de art. 152 indice 2 alin. (4) din Codul fiscal de către organul fiscal care a dispus înscrierea din oficiu a persoanei ca plătitoare de TVA?”
Multe persoane fizice vor fi somate prin DECIZII DE IMPUNERE de către ANAF să achite TVA la mașinile second-hand achiziționate din Uniunea Europeană și vândute cu depășirea pragului valoric de 220.000 lei pe an.Aceste DECIZII DE IMPUNERE SUNT ABUZIVE, ele pot fi CONTESTATE în instanța de contencios-administrativ și fiscal, deoarece în mod abuziv ANAF aplică cota de TVA asupra întregii sume de vânzare și NU asupra MARJEI DE PROFIT cum prevede Codul Fiscal.
La primirea DECIZIEI DE IMPUNERE trebuie formulată PLÂNGEREA PREALABILĂ împotriva actului administrativ fiscal abuziv în termen de 30 de zile de la comunicarea acestuia, iar în cazul soluționării negative se face ACȚIUNE ÎN ANULAREA ACTULUI în termen de 6 luni de la comunicarea lui.